Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2017

Diet selalu kantoi? Guna taktik mudah ni untuk pastikan diet anda kekal ON

Plan nak makan sehari 4 kali, tapi terlajak pula makan biskut tengah malam
Ingat malam nak makan oat dengan buah je, lepas tu rasa lapar terlajak pula makan nasi goreng
Biasa tak kantoi diet macam ni? Atau berdepan dengan situasi yang lebih kurang macam ni? Kalau pernah jangan risau, dalam post kali ni aku akan kongsi satu taktik nak elakkan diet kau dari terkantoi. Taktik ni juga boleh digunakan untuk menahan lapar.
Alihkan perhatian kau jauh dari makanan Kadang-kadang yang kau rasa macam nak makan tu bukan sebab kau lapar, tapi sebab kau dah terbiasa dengan habit sikit-sikit cari makanan. Selain tu kau jugak mungkin rasa macam lapar sebab kau bosan.
Dalam kes macam ni, kau boleh elakkan diet kau dari kantoi dengan cara mengalihkan perhatiankan dari makanan, tapi sebelum kita cerita pasal teknik kita cuba check dulu samada kau betul-betul lapar atau tak.
Macam mana nak tau kau betul-betul lapar atau tak? Bayangkan kau tengah makan sayur, best tak? Kalau sampai tahap sayur pun kau rasa m…